Alaszkai to bardzo znana węgierska rasa. Powstała w latach 50. ubiegłego wieku i do dziś jest jedną z najpopularniejszych węgierskich ras bydła. Alaszkai jest zwierzęciem podwójnie umięśnionym, co oznacza, że zwierzę posiada podwójną masę mięśniową. Jeśli szukasz wysokiej jakości wołowiny, to ta rasa jest dla Ciebie najlepszym wyborem.
Historia
Historia rasy Alaszkai Malamut sięga początku lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Pierwszy Alaszkai Malamut powstał w 1955 roku, ale jego popularność wzrosła dopiero po latach 60. Pierwszy Alaszkai Malamut był zwierzęciem płci żeńskiej i miał na imię Dikla. Natomiast samiec nosił imię Rögner. Oboje urodzili się na Węgrzech.
Cechy charakterystyczne rasy
Najważniejszą cechą Alaszkai Malamut jest to, że jest to rasa o podwójnej muskulaturze. Cecha ta jest jednym z powodów, dla których rasa ta jest bardzo ceniona przez hodowców. W związku z tym Alaszkai Malamut jest popularną hodowlą dla przemysłu wołowego i mlecznego.
Cechy fizyczne
Alaszkai Malamut jest zwierzęciem postawnym i silnym. Rasa ta ma dobry temperament i nie jest agresywna. Alaszkai Malamut jest zwierzęciem o podwójnej muskulaturze. Krowy są zawsze gotowe na przyjęcie cieląt. Ich temperament jest spokojny i przyjazny.
Produkcja
Alaszkai Malamut jest doskonałym producentem mleka i mięsa. Zwierzęta są zawsze gotowe, aby po 9 miesiącach urodzić cielaka. Cielęta mają dobre tempo wzrostu. Średnia wielkość cieląt wynosi 300-350 gramów, a samice ważą 400-500 gramów.
Wniosek
Alaszkai jest najpopularniejszą węgierską rasą i cieszy się dobrą opinią ze względu na swoją jakość. Jeśli chcesz kupić cielaka do celów hodowlanych, to Alaszkai Malamut jest dla Ciebie świetnym wyborem.